• Yüz tanıma sistemi birçok alanda güvenlik amaçlı kullanılmaktadır. Biz burada sadece geçiş kontrol sistemlerinde kullanılan yüz tanıma sistemini ele alacağız.

    Biyometrik sistemlerden biri olan yüz tanıma sistemi, bir bölgeye veya alana girişleri yetkilendirmek ve sınırlandırmak amacı ile kullanılmaktadır. Kişilerin yüzü, yüz tanıma sistemine değişik açılardan tanıtılarak makinen hafızasına kaydedilir. Yüzü kaydedilmiş kişi yüz tanıma cihazının karşısına geçerek 20-30 cm. den yüzünü cihaza okutur. Eğer kişinin geçiş yetkisi var ise cihaz kapıya veya turnikeye kumanda ederek açma işlemini gerçekleştirir. Okuma anında cihaz sesli ve görsel olarak uyarı vermektedir. Yüz tanıma sisteminin yanında verilen devam kontrol programı vasıtası ile giriş-çıkış saatlerini kaydetmek ve raporlamak mümkün olmaktadır.

    Yüz tanıma sistemleri kişilerin cihaz ile herhangi bir temasları olmamasından dolayı son derece sorunsuz çalışmaktadır. Parmak izi cihazının sakıncaları yüz tanıma sisteminde görülmemektedir.

    Yüz tanıma sistemleri pazarda aynı zamanda yüz okuma sistemleri olarak da anılmaktadır. Cihazların yüz okuma hafızaları 100 den başlayıp 10.000 e kadar değişmektedir. Ayrıca çok değişik kalite ve fiyatlarda yüz okutma sistemi bulmak mümkündür.

    Yüz tanıma sistemleri genelde duvara montaj yapılmakta olup yerden yüksekliği 125 cm. olarak tavsiye edilmektedir. Yüz tanıma sisteminde okuyucu bölüme direkt güneş ışığı gelmemesi gerekmektedir.

.. Devamı

Bir kamera sistemi, kullanıcıya canlı izleme, kaydetme, Video Kayıt Cihazından,bilgisayardan veya diğer kayıt opsiyonlarından kayıt izleme imkanı sunar. Kamera sistemlerinde izleme amaçlı, ne kadar çok kameraya ihtiyaç duyuluyorsa o kadar sayıda kamera olabilir. Kullanılmış olan depolama media cihazı, kayıt depolama alanını da belirler.

.. Devamı

Evinizin yada işyerinizin güvenli şekilde izleme ihtiyacınıza ve ayırmak istediğiniz bütçeye bağlı olarak sistem seçenekleriniz değişebilir. Durumunuza en uygun sistemi seçmeniz için size yardımcı olabiliriz, bizi arayın. 0(542)2717300

.. Devamı

Evet. Hareket olduğunda hareket dedektörünün, kamera sistemini tetiklemesiyle görüntü yakalanması opsiyonunda, böyle bir şansınız var. Ama eğer çok yoğun yağmur varsa, ya da rüzgarla uçan cisimler varsa kameralar istenmeyen hareketleri de kaydedeceklerdir. Pek çok durumda, yine de depolama alanına haftalar eklenebilir. Eğer kayıt altına almak sizin için çok önemliyse, tüm ihtiyaçlarınıza çözüm olacak bir üniteyi edinmek en iyisidir.

.. Devamı

Yeni nesil hırsız alarm sistemlerinde, mobil cihazınız, güvenlik sisteminizin uzaktan kumandası gibi çalışır. Isı dedektörleri, su taşkını dedektörleri gibi başka opsiyonlar da mevcuttur. Panik butonları yaşlılar için kolaylıklar sağlar. İstenen yere monte edilebilen bir panik butonu, aktive edildiğinde, sisteme girilmiş olan bir ya da iki numarayı arar ve alarm haber alma merkezine bilgi verir.

Pek çok sistem birbirine entegre edilerek kolayca kullanılabilir. 0(542)2717300

.. Devamı

Bir işyerinde konu kapıların kontrolü ise, pek çok seçeneğiniz vardır. Elektronik şifre panelleri,manyetik kartlar veya insanların özelliklerini tanıyan biyometrik sistemler giriş yapmak için kullanılabilirler. Bilgisayar tabanlı geçiş kontrol sistemleri, geçiş kontrol noktalarında, daha kolay sistem yönetimi sağlarlar.

.. Devamı

X-ray cihazı nedir : X-ray cihazları; güvenliğin önemli olduğu binalara silah, bıçak, bomba gibi tehdit oluşturan cisimlerin girişini engellemek amacı ile kullanılan bir güvenlik cihazıdır. Çanta, paket, koli, valiz gibi taşıma sistemlerinin içini göstermektedir. Binaya giriş yapacak insanlar yanlarında taşıdıkları yuarıda bahsi geçen taşıyıcı sitemleri x-ray cihazının konveyörüne koyar. Cihazın konveyörü otomatik olarak haraket eder ve içinden geçen bagajın içini monitöründe gösterir.

Operatör bagajın içini monitörden izleyerek tehdit oluşturacak bir cisim olup olmadığını kontrol eder. Yeni model x-ray cihazları organik ve inorganik cisimleri farklı renkte göstermektedir. Ayrıca bagajın içinde silah, bıçak bomba gibi cisimler var ise bunlar x-ray cihazının konveyörü otomatik olarak durmakta, sesli ve görsel olarak alarm vermektedir. Güvenlik amaçlı kullanılan x-ray cihazları tünel boyutlarına göre sınıflandırılmaktadır. Tünel boyutları 50 cm x 30 cm den başlayarak 150 cm x150 cm ye kadar değişmektedir. Ayrıca single ererji x-ray cihazları ve dual enerji x-ray cihazları olarak da iki katagoriye ayrılabilirler.

İnsan geçişinde kullanılan x-ray cihazlarına kapı tipi metal detektörü denilmektedir. Kapı tipi metal dedektörleri de kendi içinde iç ortam kapı tipi metal detektörleri ve dış ortam kapı tipi metal detektörleri olarak ikiye ayrılırlar. Ayrıca kapı tipi geçiş detektörlerini bölge sayısına göre sınıflandırmak mümkündür. 6 Bölge, 8 bölge, 12 gölge, 18 bölge, 24 bölge ve 33 bölge taramalı kapı tipi metal detektörleri mevcuttur.

.. Devamı
  • X- Ray cihazları denildiği zaman 2 ayrı ürün algılanmaktadır. Bunlardan birincisi kapı tipi metal detektörleri, diğeri ise X-ray paket ve çanta kontrol cihazlarıdır.

    İlk olarak kapı tipi metal detektörlerinden başlayacağız. Bu ürünler havalimanlarında, AVM lerde, kamu binalarında, iş merkezlerinde ve buna benzer insan yoğunluğunun yaşandığı yerlerde kullanılmaktadırlar. Kişilerin üzerlerinde bulunan tehdit oluşturacak silah, bıçak gibi cisimlerin yoğunluğuna göre algılanarak, sesli ve görsel uyarı vermesi amacı ile kullanılmaktadırlar. Böylelikle kişiler üzerlerinde herhangi bir tehdit oluşturacak cisimler ile binaya giriş yapamamaktadır.

    Kapı tipi metal detektörleri elektromanyetik dalga gönderme prensibine göre çalışmaktadırlar. Detektörün bir kolundan gönderilen elektromanyetik dalgalar rastladığı metal üzerinde Faraday Akımları indükler. Bu akımlar detektör kollarında bulunan sargı bobinleri etkileyerek sinyal değişimine sebep olur. Bu sinyaller detektör devrelerinde güçlendirilerek sesli ve ışıklı uyarı vermesine sebep olur.

    Firmamız tarafından ithal edilen Guardex marka kapı tipi metal detektörleri insan sağlığına, hamile bayanlara , çocuklara ve manyetik ürünlere zarar vermemektedir. Kullanımı için lisans gerekmemektedir.

    Çanta ve paket kontrol amaçlı x-ray cihazları radrasyon ürettiğinden kullanımı TAEK( Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ) lisansı gerekmektedir. Kullanacak kişilerin eğitim alması gerekmektedir. Yanlış ve bilinçsiz kullanım ciddi yaralanmalara sebep olabilmektedir.

    X-ray cihazının 3 ana bileşeni bulunmaktadır. Bunlar ; X-ray kaynağı, kontrol kartı ve monitörden oluşmaktadır.

    X-ray cihazının çalışır durumda iken tüneline kesinlikle el sokmamak gerekmektedir. Tünelin girişi ve çıkışı kurşun kaplı perdelerle kapatılmalıdır. Buna rağmen bu cihazlar az da olsa radrasyon yaymaktadırlar. X-Ray cihazları belirli zamanlarda test cihazları ile kontrol edilmeli, radrasyon kaçağı seviyesi ölçülmelidir.

.. Devamı

Geleneksel geçiş kontrol sistemleri genellikle kullanıcları daha daha az değişken olan ve daha standard senaryonlara sahip ofis veya devlet kurumu gibi yerler için tasarlanmıştır. Kablolu bağlantıları vardır. Kartlara bilgi yüklenmez. Kartlardaki bilgileri duvarlardaki cihazlara gönderilir. Otel sisteminde hangi odayı/odaları ne kadar süre kullanacağınız karta bilgi olarak yazılır. Bu şekilde otel sistemi değil yüzlerce binlerce kapının kontrölünü kablo olmadan imkanlı hale getirir. Ancak bu iş için iyi düşünülmüş algoritmalar ve optimize edilmiş enerji  kullanımı gereklidir. Pil ömrü hayatidir. Otel Kilitleri ayrıca çarpma önleyici ve hırsızlık önleyici dillere sahiptir. İçeriden rahatsız etmeyin sistemi de kilide bağlıdır. Otel sistemi otel/yurt/misafirhane (konaklama sektörü) için tüm gereksinimler düşünülerek geliştirilmiştir.

.. Devamı

Alplock sistemleri 4 adet AA/AAA pile kullanır. Pil ömrü 18-30 Ay arasında farklılık gösterir. Kullanım ömrü, kilitten veri alma,kilit programlama, pil kalitesi ve tazeliği vb değişkenler ömrü belirler. Alplock yıllardır edindiği tercübeler ile pil ömrünü maksimum seviyeye çıkartacak teknolojilerle donaltılmıştır. En önemlisi dünyanın en az enerji tüketen işlemlerici üreten TEXAS Intruments'ı tercih etmektedir.

.. Devamı

Elektronik devre normalde ölü durumuna yakın bir halde iken yayılan mikrodalga sensörüne yakalanan bir cisim olduğunda işlemci uyanır. Ancak kilitlerde kullandığımız sensörlerin algılaması 50mm ile kısıtlıdır. Böylece koridordan geçen bir misafir kilidi uyandıramaz. Kilide 5cm ya da daha fazla yaklaşan bir kart kilidi uyandırır. Kilit 13.56Mhz'de frekans yayarak kartın bilgilerini alır (şifreleme ve şifreyi bilmesi durumunda) ve eğer bilgileri doğru ve geçerli ise kapıyı açar. Kapı açıldıktan sonra işlemci tekrar uykuya geçer.

.. Devamı

Elektrik Şebekeleri Gerilim Seviyeleri

Ülkenin her yerine iletilebilmesi için elektrik şebekelerinde belirli bir gerilim seviyesi kullanılmaktadır. Bunlar;

-Alçak gerilim şebekeleri (0 – 1 kV arası)

-Orta gerilim şebekeleri (1kV – 35kV arası)

-Yüksek gerilim şebekeleri (35kV – 154kV arası)

-Çok yüksek gerilim şebekeleri (154kV ve üzeri) şeklinde sıralanmakla beraber elektriği uzak bir mesafeden evlere ve iş yerlerine dağıtmak için gerekli olan gerilim hattının kurulmasına yardımcı olmaktadırlar. Alçak gerilim nedir sorusuna cevaben en düşük elektrik gerilim seviyesi olarak kısa bir tanım yapabilmek mümkün olur.

Alçak Gerilim

Voltaj ya da diğer adı ile gerilim olarak bilinen sistem bir iletkenin iki ucunun arasında yer alan potansiyel fark olarak tanımlanmaktadır. Alçak gerilim Parafudr seviyesi 1 ve 1.000 V arasında ise bu alçak gerilim olarak nitelendirilir. Elektrik enerjinin iletilmesi ve daha uzun olan mesafelere taşınması için alçak gerilimin yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda diğer gerilim sistemleri ile elektrik takviyesi yapılmaktadır. Alçak gerilim sisteminde kayıplar ve güç dönüşümü fazla olduğundan dolayı gerilim seviyesinde yükseltme yapılarak uzun mesafelere alçak gerilim panosu yerleştirilir.

Alçak Gerilimin Kullanım Alanları

Türkiye’de konutlarda kullanılmakta olan enerji gerilimi 220 V kuvvetinde, sanayilerde kullanılmakta olan enerji gerilimi ise 380 V değerindedir. Gerilimin artması ile beraber güvenlik tedbirleri ve izolasyon durumu zorlaşmakta ve bu durum alçak gerilim Parafudr sisteminin zarar görmesine neden olmaktadır. Yüksek gerilimde çalışacak olan elektrikli cihazın üretiminin maliyetli ve zor olmasından kaynaklı olarak alçak gerilim sistemine ihtiyaç duyulur. Alçak gerilim panosu inşası ile bu sistemin içerisinde yer aldığı elektrik akımı evlerde ve iş yerlerinde kullanılabilmektedir.

Alçak Gerilim Ürünleri

Alçak gerilime konu olan sistemlerde ve tesisatlar da güvenlik, anahtarlama ve kontrol gibi pek çok faaliyetin yapılabilmesi için mekanik ve elektromekanik araçların kullanılması gerekmektedir. Konutlarda otomatik sigortalar, elektrik anahtarları, kaçak akım röleleri, devre kesiciler, Parafudr gibi birçok ürüne söz konusu olan alçak gerilim panosu aynı şekilde sanayi ve endüstriyel tesislere de konu olmaktadır. Konutlarda bu gibi ürünlerin söz konusu olması ile beraber sanayi tipi alanlarda alçak gerilim ürünlerinin farklı şekilde kullanıldığı görülebilmektedir. Alçak gerilime sahip olan enerji sistemi hem konutlar için hem de sanayi tipi için oldukça uygundur.

Alçak Gerilim Sanayi Ürünleri

Şebekeler, endüstriyel tesisler ve sanayi tesislerinin yer aldığı bölgelerde reaktif güç kontrol röleleri ile beraber bunlara yardımcı olan ekipmanlar, enerji analizörleri, enerji sayaçları, ölçüm cihazları, devre kesiciler, yük ayırıcılar, kontaktörler, röleler, motor koruma şalterleri, yol vericiler gibi alçak gerilime konu olan pek çok ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde yer alan alçak gerilim sistemleri enerjinin doğru akışının meydana gelmesi için gerekli olan akım iletimini sağlamaktadır. Çok uzun mesafelerde yetersiz gelen alçak gerilim sistemleri için ev ve sanayi tipi işletmeler gerekli olan elektronik voltajının elde edilebilmesi adına yeterli bir akım sağlamaktadır.

.. Devamı

Toprak Hattı Ölçüm Değerinin Kaç Volt Olması Gereklidir?

Prizlerden ölçülebilen toprak hattı volt değerlerinin 0 olması gereklidir. Bazı durumlarda 0.5 volt veya 1 volt değerler ölçülebilir. Bu maksimum değerler olarak nitelendirilebilir. Ancak ideal volt oranının toprak hatlarında 0 olması gereklidir.

Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç Volt Olmalı?

Nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda, öncelikle nötr ve toprak arası gerilimin neden olduğu unsurların belirlenmesi ve analiz yapılması gereklidir. Ancak ölçüm ve analizler ile belirlenebilen nötr- toprak gerilim nedenleri;

-Enerji Analizi

-Loop Empadans Kontrolleri

-Süreklilik Testleri

-Toprak geçiş direnç değerlerinin ölçülmesi ile sağlanabilir. Analizler sonrası ise ideal volt belirlenerek daha sağlıklı yaşam alanları elde edilebilir.

Nötr – Toprak Arası Gerilim Nedenleri

Yıldırımdan korunmanın sağlanması ve yapıların fiziksel etkilerden korunabilmesi için yapılan ölçüm ve analizlerde, nötr- toprak arası gerilim nedenleri incelenebilir. Nötr toprak arası gerilim kaç volt olmalı sorusu için aşağıdaki nedenlerden bir veya birkaçının olup- olmadığı analiz edilebilir. Muhtemel nedenler şu şekildedir;

–Muhtemel Dengesiz Yüklenme: Kaynaklı L1- L2- L3 fazlarının, şebekeden çekilen güçlerin farklı oranlarda alınmasından yani farklı fazlarda enerji yüklenmesinden kaynaklanma olabilir.

–Topraklama Kablosu Nedeni: PE olarak nitelendirilen kabloların çekilmesi, özellikle uzun mesafelerde endüklemeye neden olabilir. Yüksek akımların bu kablolarda taşınmasından dolayı toprak nötr arası gerilim oluşabilir.

–Harmonik Akım Nedeni: Nötr- toprak arasında ideal volt oluşmamasına neden olan unsurlardan biri de sistem şebekesi ya da yük harmoniklerinin yoğun olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, nötrden geçecek harmonik akımının ideal biçimde oluşmamasına neden olabilmektedir.

–Statik Gerilim Nedeni: Mekanik konular ya da hava sirkülesi gibi nedenlerden ötürü meydana gelebilen statik gerilim, ideal voltun oluşmamasına neden olabilir.

Nötr – Toprak Geriliminde Neden Olabilen Diğer Etkenler

Mühendisler tarafından yapılan paratoner projelendirme, toprak analizi, keşif ve nötr toprak arası gerilim nedenlerinde, farklı nedenlerin tamamı değerlendirilmelidir. İdeal voltun iletiminin sağlanabilmesi için analiz edilmesi gereken diğer nedenler şu şekilde sıralanabilir;

-Endüktif yükler

-İşletme Topraklama eksikliği

-Topraklama Elektrotları

-Toprak Kaçak Akımları

-DC Kaynaklı Sistemler

-Yük Kaynaklı Nedenler

.. Devamı

Topraklama Standartları Nelerdir?

Koruma topraklaması için ideal direnç oranı iyonizasyonun yani iyon akışının düzenlenmesi için en minimal Ohm direnç oranları uygulanmalıdır. Elektron hareketi iletkenliği sağlarken, iyonlar topraktan koruma sağlar. Topraklamada şayet iyon hareketliliği az ise akımın sirkülasyonu zor yani direnç yüksekliği olur.

Topraklama Testi Nasıl Yapılır? Topraklama testi, bir uzman ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Güvenlik önlemleri alınmalı ve nötr iletken kesildikten sonra test yapılmalıdır. Test; nötr iletkeni ile harici topraklama arasındaki ölçüm ile belirlenir. Her iki kuvvet arasındaki direnç analiz edilir ve temas test edilir.

Test sonrasında uygulanacak işlemlerde ise sigorta kutusu bağlanır. 40 amper dolaylarında sigorta uygulandıktan sonra, çıkış kısmına harici topraklama yöntemiyle faz bağlantısı yapılır. Bu uygulamanın sağlaması ise; bağlantıdan hemen sonra sigorta atıyor ise doğru şekilde yapıldığını gösterir. Şayet, harici topraklama teline doğrudan akım kaçıyor ise işlemin sağlıksız olduğunu gösterir. Bu tür durumlarda kaçak akım röleleri uygulanabilir ya da bağlantı kontrol edilerek daha sağlıklı şekilde uygulanması sağlanabilir.

.. Devamı

Evet, izleyebilirsiniz. Kamera sisteminin kurulduğu yerde Internet olması durumunda, (sabit IP satın almak gibi) ek maliyetler olmadan telefon, tablet ve bilgisayarlardan uzaktan canlı ve kayıt izleme yapılabilmektedir.

.. Devamı

Alarm sistemleri elektrik kesintisi ya da kötü niyetli kişiler tarafından elektrik sistemine müdahale edilmesi durumlarında alarm paneli üzerinde bulunan akü ile uzun süre çalışmaya devam eder. Elektriğin uzun süreli kesintisi durumunda akü son gücüyle alarmı devreye alır. Siren sesli uyarı verir Alarm İzleme Merkezi'ne de uzun zamandır elektrik olmadığına dair uyarı gider. Güvenlik sisteminiz her koşulda yaşam alanınızı korumaya devam eder.

.. Devamı