Elektrik Şebekeleri Gerilim Seviyeleri


Elektrik Şebekeleri Gerilim Seviyeleri

Ülkenin her yerine iletilebilmesi için elektrik şebekelerinde belirli bir gerilim seviyesi kullanılmaktadır. Bunlar;

-Alçak gerilim şebekeleri (0 – 1 kV arası)

-Orta gerilim şebekeleri (1kV – 35kV arası)

-Yüksek gerilim şebekeleri (35kV – 154kV arası)

-Çok yüksek gerilim şebekeleri (154kV ve üzeri) şeklinde sıralanmakla beraber elektriği uzak bir mesafeden evlere ve iş yerlerine dağıtmak için gerekli olan gerilim hattının kurulmasına yardımcı olmaktadırlar. Alçak gerilim nedir sorusuna cevaben en düşük elektrik gerilim seviyesi olarak kısa bir tanım yapabilmek mümkün olur.

Alçak Gerilim

Voltaj ya da diğer adı ile gerilim olarak bilinen sistem bir iletkenin iki ucunun arasında yer alan potansiyel fark olarak tanımlanmaktadır. Alçak gerilim Parafudr seviyesi 1 ve 1.000 V arasında ise bu alçak gerilim olarak nitelendirilir. Elektrik enerjinin iletilmesi ve daha uzun olan mesafelere taşınması için alçak gerilimin yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda diğer gerilim sistemleri ile elektrik takviyesi yapılmaktadır. Alçak gerilim sisteminde kayıplar ve güç dönüşümü fazla olduğundan dolayı gerilim seviyesinde yükseltme yapılarak uzun mesafelere alçak gerilim panosu yerleştirilir.

Alçak Gerilimin Kullanım Alanları

Türkiye’de konutlarda kullanılmakta olan enerji gerilimi 220 V kuvvetinde, sanayilerde kullanılmakta olan enerji gerilimi ise 380 V değerindedir. Gerilimin artması ile beraber güvenlik tedbirleri ve izolasyon durumu zorlaşmakta ve bu durum alçak gerilim Parafudr sisteminin zarar görmesine neden olmaktadır. Yüksek gerilimde çalışacak olan elektrikli cihazın üretiminin maliyetli ve zor olmasından kaynaklı olarak alçak gerilim sistemine ihtiyaç duyulur. Alçak gerilim panosu inşası ile bu sistemin içerisinde yer aldığı elektrik akımı evlerde ve iş yerlerinde kullanılabilmektedir.

Alçak Gerilim Ürünleri

Alçak gerilime konu olan sistemlerde ve tesisatlar da güvenlik, anahtarlama ve kontrol gibi pek çok faaliyetin yapılabilmesi için mekanik ve elektromekanik araçların kullanılması gerekmektedir. Konutlarda otomatik sigortalar, elektrik anahtarları, kaçak akım röleleri, devre kesiciler, Parafudr gibi birçok ürüne söz konusu olan alçak gerilim panosu aynı şekilde sanayi ve endüstriyel tesislere de konu olmaktadır. Konutlarda bu gibi ürünlerin söz konusu olması ile beraber sanayi tipi alanlarda alçak gerilim ürünlerinin farklı şekilde kullanıldığı görülebilmektedir. Alçak gerilime sahip olan enerji sistemi hem konutlar için hem de sanayi tipi için oldukça uygundur.

Alçak Gerilim Sanayi Ürünleri

Şebekeler, endüstriyel tesisler ve sanayi tesislerinin yer aldığı bölgelerde reaktif güç kontrol röleleri ile beraber bunlara yardımcı olan ekipmanlar, enerji analizörleri, enerji sayaçları, ölçüm cihazları, devre kesiciler, yük ayırıcılar, kontaktörler, röleler, motor koruma şalterleri, yol vericiler gibi alçak gerilime konu olan pek çok ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde yer alan alçak gerilim sistemleri enerjinin doğru akışının meydana gelmesi için gerekli olan akım iletimini sağlamaktadır. Çok uzun mesafelerde yetersiz gelen alçak gerilim sistemleri için ev ve sanayi tipi işletmeler gerekli olan elektronik voltajının elde edilebilmesi adına yeterli bir akım sağlamaktadır.

Tümünü Görüntüle